+36-20-942-6585

Vállalkozási, tanácsadási filozófia

Mi a különbség a tanácsadó és a coach között?

Lásd az Üzletfejlesztési coach aloldalon.

Kik a gazdasági tanácsadók és mikor van szükség rájuk?

A gazdasági tanácsadói szakma a rendszerváltás előtt szinte ismeretlen volt Magyarországon. A nyolcvanas években, amikor a korszerű tudományos ismeretek már viszonylag szabadon áramlottak be az országba, és kezdtek kialakulni a gazdaságpolitika és a leendő gazdasági rendszer irányításának alappillérei (megfelelő gazdasági törvények, kétszintű bankrendszer, piaci mechanizmusok, és intézményrendszerek) keletkeztek a „semmiből” a gazdasági tanácsadók is. Aztán a szakma elkezdett specializálódni. Vannak cégek, területek, amelyek elmélyült szakmai ismereteket és magas fokú, speciális szakmai tudást igényelnek, és van olyan átfogó tudás, amely több területen való jártasságot és széleskörű szakmai tapasztalatokat feltételez (pl. a projektmenedzselés, a gazdasági innovációs és franchise tanácsadó).

A tanácsadói szakma „íratlan” marketing törvényei szerint gazdasági tanácsadóhoz akkor fordul egy vállalkozás, ha olyan szakértelemre, tudásra, tapasztalatra, szellemi kapacitásra van szüksége, amilyen az adott cégen belül nem áll rendelkezésre, és állandó kiépítésére, fenntartására nincs is szükség (pl. a franchise tanácsadó). Vagy azért kell egy külső szakember, mert ő nem rendelkezik az „üzemi vakság” korlátaival, nem merül el a napi problémák tengerében, pártatlan kívülálló, aki objektív, külső szemlélőként racionálisabb lényeglátással rendelkezhet, mint a tulajdonosok-menedzserek. Ilyen esetekben lehet hasznos és eredményes a megfelelő gazdasági szakember, külső tanácsadó megbízása.

Üzleti filozófia, szellemi kihívás

Jóleső szellemi kihívás együtt gondolkodni, álmodni, számolni, problémákra szakmai megoldást találni, projekteket, vállalkozásokat, márkákat építeni.

Üzleti filozófia, értékrend nélkül nem lehet bizalmi pozícióban maradni. Tanácsadónak lenni pedig bizalmi pozíció.
A tanácsadói, szakértői munka és pozíció az én számomra sokban hasonlít az ügyvéd, vagy az orvos pozíciójához. Ha az ember nem tárja fel el őszintén és teljes mértékben az orvosának, ügyvédjének a problémáit, céljait, akkor nem várhatja el tőle, hogy a lehető legjobb gyógyszert, kezelést, tanácsot, szakértői véleményt kapja. A kölcsönös bizalom a sikeres tanácsadói munka alapja, a korrekt üzleti titoktartás, a szakmai hitelesség, megbízhatóság, lojalitás pedig feltétele. Fontos, hogy a megbízó elmondja a problémákat, a célokat, az álmokat. Jóleső szellemi kihívás a gazdasági innováció folyamatában együtt gondolkodni, álmodni, számolni, problémákra megoldást találni, álmokból, mozaikokból, darabokból, töredékekből jól és racionálisan működő, sikeres projekteket, rendszereket, hálózatokat, vállalkozásokat, márkákat építeni. Ezért szeretem.