+36-20-942-6585

Üzletfejlesztési coach

Több évtizedes gazdasági tanácsadói, vezetői tevékenységem során sokszor kerültem abba a helyzetbe, hogy ösztönösen coacholtam egyes ügyfeleimet, mert igény mutatkozott rá. Aztán bennem is felmerült az igény, hogy ezt ne csak ösztönösen csináljam, és tudatosan legyek üzletfejlesztési caoch.
Csatlakoztam a Las Vegas-i székhelyű, több mint 50 országban működő, 1000-nél is több coach-ot összefogó, ActionCoach franchise hálózathoz,  elvégeztem a világ legnagyobb üzletfejlesztési coach vállalkozásának a business coach képzését, és lettem üzletfejlesztési coach is.
Mivel közel 30 éves szakmai, vezetői, tanácsadói tapasztalattal rendelkezem rengeteg iparágban (lásd a Referencialistát), nem könnyű különválasztani a tanácsadást és a coachingot. Így a tanult coach tudást és módszereket ötvözöm saját vállalatvezetői, és gazdasági tanácsadói tapasztalataimmal. Az ügyfelek és szakmai tartalom igénye szerint vagy tanácsadói „kalapot”, vagy coach „kalapot” viselek, de ezt mindig előre jelzem. Illetve, ennek megfelelően szerződhetünk is.
Abba a szakmai vitába nem szállok be, hogy lehet-e az ember ugyanannak a partnernek a tanácsadója és a coach-a is. A saját emberi, szakmai tapasztalataim szerint igen. Csakúgy, mint a sportolók esetében. A sportoló edzője (coacha) gyakran jó barátja, bizalmasa, és tanácsadója is a sportolójának.
Fontos a bizalom, a hitelesség, a szerepek tisztázása. Nem gondolom, hogy „csak” tanácsadással, vagy „csak” üzletfejlesztési coachinggal sikeresen meg lehet oldani komplex feladatokat.
Saját megközelítésem, hogy mi a különbség az üzletfejlesztési coach-olás és a vállalkozásfejlesztési tanácsadás között:

Üzletfejlesztési coach-olás Vállalkozásfejlesztési tanácsadás
Inkább kérdésekre épül, mint válaszokra Inkább válaszokra épül, mint kérdésekre
Inkább a coach kérdez, az ügyfél válaszol Inkább az ügyfél kérdez, a tanácsadó válaszol
Elsősorban a személyről szól, és nem a vállalkozásról Elsősorban a vállalkozásról szól, és nem a személyről
Inkább készség- és képességfejlesztésről szól, mint tudásátadásról Inkább tudásátadásról szól, mint készség- és képességfejlesztésről
Inkább életfogytig tartó folyamatos tanulás az ügyfél részéről, inkább a coach tudja és tartja az irányt Projektjellegű, konkrét célokkal, feladatokkal, határidőkkel, szakmailag jól körülhatárolható igények szerint
Többet dolgozik az ügyfél, de együtt haladunk Többet dolgozik a tanácsadó, de együtt alkotunk
Azt gondolom, a jó üzletfejlesztési coach a következő képességekkel rendelkezik:

  • Jó az empátiás készsége
  • Van kitartása
  • Gyors megértési, tanulási képességgel rendelkezik
  • Széles látókörű, rendszerszemléletű, logikus
  • Jól kérdez, nyitott kérdéseket tesz fel