+36-20-942-6585

Generációváltás családi vállalkozásban

A generációváltás problémájának megoldására elméletileg 4 lehetőség van:
1. Generációváltás családtagi utódlással, ha van kinek…
2. Külső menedzser (menedzsment) alkalmazása…
3. A cég eladása…
4. Elvérzés, csőd, bukás…

A negyediket nyilván mindenki el akarja kerülni, de az első hárommal kapcsolatos döntések meghozatala sem egyszerű, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nemcsak döntést kell hozni, de döntést, döntéseket is kell hozni.
Kicsit segít „átlendülni” a helyzeten és holtpontokon, ha valahol már „jelentkeznek a problémák”, például árbevétel csökkenése, nyereségesség csökkenése, növekvő fluktuáció, munkaerőhiány, piacvesztés, konkurencia erősödése, egészségügyi problémák, szembesülés a saját korunkkal, korlátainkkal. A lényeg, hogy valami már jobban „fájjon”, mint a székely kutyájának, aki fekszik a küszöbön és csak nyüszít, mert nyomja a szög az oldalát, de még nem fáj eléggé, ezért nem mozdul…
Ha van kinek…
Ha van kinek, és akarja is csinálni, és érett is rá… ugorhatunk a következő pontra.
Ha van kinek, és akarja is csinálni, de még nem elég érett rá…. megoldandó feladat…
Ha van kinek, de nem akarja csinálni, …. megoldandó feladat…, vagy ugorhatunk a következő pontokra.
Mi van, ha több „önként jelentkező” trónkövetelő is van…? Megoldandó feladat…
Ha nincs kinek… ugorhatunk a következő pontokra…

A megoldandó feladatok jellemzően nem (csak) üzleti, szervezeti, gazdasági, vállalkozási kérdések, ezért szükség lehet megfelelő szakmai felkészültségű, pártatlan szakemberek segítségére is a megoldásban: például üzleti és/vagy életvezetési coachok, mediátorok, HR specialisták, szervezetfejlesztők, pszichológusok, stb.

Családi alkotmány, menedzserszerződés

A generációváltás megvalósítása családtagi utódlással, vagy fizetett menedzser bevonásával az átlátható, „önműködő” és ellenőrizhető cégműködésen túl (lásd alább) még teljesen egyedi igényeket, megoldandó problémákat, megállapodásokat, ütemezéseket vethet fel. Ilyen például a „Családi alkotmány” kérdése, amelyben a családtagok rögzíthetik az egyes családtagoknak a családi céghez való viszonyát, szerepeket, jogokat, kötelezettségeket, „osztozkodásokat”, örökléseket, stb.
Akár családtag veszi át a cégvezetést, akár külső, fizetett menedzser, a munkaszerződésén, munkaköri feladat, hatásköri és felelősségi leírásán túl szükséges lehet un. menedzserszerződés kidolgozása, aláírása is, ami rögzítheti például a tulajdonosok és a menedzser hosszú távú, kölcsönös elköteleződésének részleteit, a menedzser „egyéb juttatásait”, bónuszait, jövőbeni részesedéseit, kölcsönös garanciákat, teljesítményelvárásokat, stb.

Olvasson tovább, vagy hívjon fel most a +36 20 942 6585 telefonszámon! Kérdezzen, és fogjunk hozzá az ön kérdései megválaszolásához, problémái megoldásához!